طراحی داخلی فضای مسکونی | نکات کلیدی طراحی فضای مسکونی

در طراحی داخلی فضای مسکونی عوامل بسیار زیادی موثر هستند. تصور کنید اعضای خانواده در طول روز برای رسیدگی به امور روزمره ساعات زیادی را در بیرون از منزل مشغول به فعالیت هستند، بنابراین منزل به عنوان محلی برای آرامش و تجدید روحیه است. در واقع فضای داخلی و چیدمان خانه در روحیه ساکنان آن بسیار تاثیر گذار است. فضای داخلی منزل باید به گونه‌ای طراحی شده باشد که ضمن ایجاد آرامش دارای زیبایی و نظم خاصی باشد.
ما در فاروکیس به اهمیت طراحی داخلی فضای مسکونی و هزینه‌های مرتبط با آن می‌پردازیم. تا انتهای مطلب همراه ما باشید.

فضای مسکونی چیست؟

فضای مسکونی یکی از چالش برانگیزترین فضاهای طراحی داخلی است. از طرفی طراحی داخلی فضای مسکونی در جلوه منزل بسیار تاثیر گذار است. هرچند که فضای منزل محل خصوصی محسوب می‌شود اما این فضا را می‌توان در مقیاس کوچک‌تر نیز تقسیم بندی یا عرصه بندی کرد. فضای مسکونی مطابق استانداردهای خاصی تقسیم بندی می‌شود. مهم‌ترین تقسیم بندی فضای مسکونی به شرح زیر است:

  • فضای مسکونی عمومی
  • فضای مسکونی خصوصی
  • فضای میانی یا فضای نیمه خصوصی
    این نوع عرصه بندی ساختمان تنها محدود به فضای مسکونی نمی‌شود، بلکه در ساختمان‌هایی با کاربردهای دیگر نیز می‌توان تقسیم بندی فضا را انجام داد. در ادامه مطلب به تشریح هر یک از این فضاهای مسکونی می‌پردازیم.
  • ویژگی های طراحی داخلی فضای مسکونی

    منظور از طراحی داخلی فضای مسکونی، ایجاد هماهنگی میان اجزای داخلی منزل است که این کار با هدف زیبایی منزل و ایجاد یک فضای دل‌نشین و صمیمی انجام می‌شود. امروزه استفاده از طراحی داخلی فضای مسکونی گسترش بیشتری یافته است، زیرا با اجرای طرح‌های مختلف در خانه‌های نقلی و آپارتمانی می‌توان فضای منزل را بهینه سازی کرد و هماهنگی میان وسایل و اجزای خانه را بیشتر کرد.
    طراحی داخلی هر بخش از فضای مسکونی دارای ویژگی‌های منحصربفرد خود می‌باشد. به عنوان مثال سالن پذیرایی از نظر رنگ دیوار، نوع کفپوش و وسایلی که در آن وجود دارد، مورد توجه قرار می‌گیرد.
    در طراحی داخلی فضای آشپزخانه نیز طرح و رنگ کابینت‌ها و کفپوش‌ها از جمله مهم‌تری نکاتی هستند که برای ایجاد فضای مدرن باید مورد توجه قرار گیرند.

    قسمت‌های مختلف در طراحی داخلی فضای مسکونی

    قسمت‌های کوچک و به عبارتی ریز فضاها در کنار هم، معنا پیدا کرده و یک فضای واحد را خواهند ساخت. در طراحی و ساخت یک فضای مسکونی نیز همین است. قسمت‌های مختلف و کوچک و بزرگ خانه با یکدیگر ترکیب شده و یک ساختمان واحد را تشکیل می‌دهند. نحوه‌ی کنار هم قرارگیری این ریز فضاها می‌تواند سبک و تم کلی یک خانه را به وجود آورد. نحوه‌ی استفاده از رنگ‌ها و موارد تزئینی ساختمان بسیار در ساخت فضای مورد نظر موثر است. به طور کلی هر خانه از سه فضای خصوصی، نیمه‌خصوصی یا میانی و عمومی تشکیل‌شده است. در ادامه به توضیح مختصری درباره‌ی هرکدام خواهیم پرداخت.

    1. فضای خصوصی در طراحی داخلی فضای مسکونی

    فضای خصوصی خانه فضایی است که فقط توسط افراد آن خانه استفاده می‌شود. فضاهایی مانند اتاق‌خواب‌ها، حمام و مکان‌هایی که معمولاً افرادی به‌جز افراد خانه به آن وارد نمی‌شوند، حریم خصوصی یک خانه محسوب می‌شود.

    2. فضای میانی در طراحی داخلی

    فضای میانی، در واقع فضایی است که علاوه بر افراد خانه، افرادی که حس صمیمیت و نزدیکی بیشتری نیز با آن‌ها وجود دارد به آن وارد می‌شوند. فضاهایی مانند اتاق نشیمن، حال شخصی و آشپزخانه در این گروه قرار می‌گیرند.

    3. فضای عمومی در طراحی داخلی فضای مسکونی

    فضای عمومی به فضایی گفته می‌شود که تمام افرادی که وارد خانه می‌شوند از آن استفاده کرده و به آن دسترسی دارند مانند فضای ورودی، پذیرایی و سرویس بهداشتی.

    اهمیت طراحی داخلی فضای مسکونی

    طراحی داخلی فضای مسکونی دارای اهمیت بسیار زیادی است. در واقع طراحی دکوراسیون داخلی مسکونی باعث ایجاد یک فضای صمیمی و سرشار از آرامش در منزل می‌شود. استفاده از طراحی داخلی در فضای مسکونی باعث استفاده بهینه از همه فضاهای منزل می‌شود و در نهایت یک نظم و انسجام در فضای داخل خانه ایجاد خواهد شد. در حقیقت هدف اصلی از طراحی داخلی مسکونی، زیباتر شدن فضای خانه و ایجاد یک فضای دل انگیز است.

    اصول طراحی داخلی فضای مسکونی

    فضاهای مسکونی طبق قوانین و استانداردهایی تقسیم‌بندی می‌شوند که باید هنگام طراحی یک فضا به آن توجه داشت. درواقع باید به این مورد دقت کنیم که علاوه بر فضای خصوصی، فضای عمومی یک طراحی نیز بسیار حائز اهمیت است. طبق تقسیم‌بندی زیر فضاهای اصلی شامل آشپزخانه، غذاخوری، ورودی و راهروها، سرویس‌های بهداشتی شامل حمام و توالت، نشیمن و پذیرایی، اتاق‌های خواب و اتاق کار است. در ادامه هر یک را بررسی کوتاهی خواهیم کرد تا با اصول طراحی هر کدام بیشتر آشنا شویم.

    فضای مسکونی شامل چه قسمت هایی می شود؟

    فضای مسکونی خصوصی در معماری داخلی به بخشی از منزل اطلاق می‌شود که مختص افراد ساکن در آن خانه می‌باشد و سایر افراد غریبه به آن وارد نمی‌شوند. این فضاها در منزل کاملا جنبه خصوصی دارند و وارد شدن سایر افراد به این قسمت از خانه، تنها با اجازه ساکنین خانه امکان پذیر است. از جمله این فضاهای خصوصی در منزل می‌توان به اتاق خواب و دستشویی و حمام اشاره کرد.
    منظور از فضای عمومی در منزل، آن بخش از خانه است که تمامی ساکنان خانه به آن دسترسی دارند. از جمله این فضاهای مسکونی می‌توان به اتاق نشیمن، راهرو و سالن پذیرایی اشاره کرد.
    فضاهای میانی بیشتر برای ساختمان و آپارتمان‌ها صدق می‌کند. فضاهای نیمه خصوصی دارای جنبه عمومی نیز هستند و به عبارتی مربوط به آن بخش از ساختمان هستند که تنها ساکنان آن ساختمان به آنها دسترسی دارند. از جمله فضاهای میانی یا نیمه خصوصی در آپارتمان می‌توان به لابی ساختمان یا حیاط اشاره کرد.
    لازم به ذکر است که در طراحی داخلی فضای مسکونی، ریز فضاهایی وجود دارند که به هم متصل بوده و در مجموع فضایی زیبا و با آرامش را ایجاد می‌کنند.

    اهمیت ورودی خانه در طراحی داخلی فضای مسکونی

    به نظر عجیب می‌رسد اما ورودی یک واحد مسکونی نشانگر روحیه ساکنین آن خانه است! ورودی یکی از مهم‌ترین عناصر یک فضای مسکونی است و رابطی بین داخل و خارج ساختمان محسوب می‌شود. در واقع در طراحی این قسمت هنر و مهارت یک طراح باید به اوج برسد چرا که فضا، سبک، المان‌ها و نورپردازی خانه را تا حدود بسیاری ورودی آن می‌سازد. ورودی یک خانه باید فضای استقبال از مهمانان و همچنین فضایی برای جایگذاری لباس و جاکفشی داشته باشد.
    در طراحی ورودی یک ساختمان باید علاوه بر حریم عمومی به طراحی فضای رسیدن به حریم خصوصی نیز بسیار توجه داشت. این‌که ورودی خانه هدایتی به کدام سمت داشته باشد تصمیم مهمی است که با توجه به نقشه و متراژ موجود بر عهده‌ی طراح است و معمولاً بهتر است به فضاهای عمومی مثل آشپزخانه، پذیرایی و یا دستشویی هدایت شود. بهترین فضای ورودی آن است که بتواند در همان ابتدای ورود، دسترسی به فضای خصوصی و فضای عمومی ساختمان را تفکیک کند. به عبارتی ورودی باید نزدیک‌ترین مسیر به دستشویی و دورترین نسبت به اتاق‌خواب‌ها باشد.

    طراحی داخلی آشپزخانه

    آشپزخانه یکی از اصلی‌ترین فضاهای خانه و به‌نوعی مهم‌ترین فضا مخصوصاً برای کسانی که در خانه آشپزی می‌کنند می‌باشد. متراژ آشپزخانه باید معقول بوده و کمتر از یک‌میزان مشخص نباشد. چرا که علاوه بر رفت‌وآمدهای مداوم در آن، باید فضای کافی برای جا گرفتن وسایلی مانند ظرف‌شویی، یخچال، گاز و … را نیز داشته باشد. بهترین نور برای آشپزخانه نور شمال است و همان‌طور که گفته شد بهتر است دسترسی مستقیم از ورودی خانه داشته باشد.

    طراحی داخلی سالن اصلی

    با اینکه اتاق نشیمن فضایی نیمه‌خصوصی و اتاق پذیرایی فضایی عمومی محسوب می‌شود اما با توجه به شرایط کنونی در بیشتر منازل مسکونی پذیرایی و نشیمن ادغام‌شده و سالن اصلی ترکیبی از این دو فضا با یکدیگر است. بسته به شرایط و متراژ زمین، در بیشتر مواقع فضای نشیمن و پذیرایی منازل مسکونی امروزی با هم مشترک هستند. فضای اصلی ساختمان بزرگ‌ترین بخش خانه است که استفاده‌ی کمتری نسبت به بقیه اجزای خانه دارد بهترین نور مخصوص این قسمت است که معمولاً در کشور ما نور جنوبی یا جنوب شرقی می‌باشد.

    طراحی داخلی سرویس بهداشتی و حمام

    نکته مهم در طراحی داخلی سرویس‌های بهداشتی و حمام، دریچه‌های کوچک تهویه هوا است. یک فضای مسکونی در ایده‌آل‌ترین حالت، دارای یک سرویس بهداشتی نزدیک درب ورودی خانه و یک سرویس بهداشتی نزدیک اتاق‌خواب‌ها و در فضای خصوصی ساختمان است. همچنین وجود دریچه‌ای برای عوض کردن هوای داخل سرویس بهداشتی به بیرون از ساختمان بسیار ضروری است.

    اهمیت طراحي داخلي اتاق خواب برای فضای مسکونی

    بزرگ‌ترین اتاق خواب خانه معمولاً متعلق به والدین بوده و به‌عنوان اتاق مستر شناخته می‌شود. این اتاق معمولاً دارای کمدی بزرگ‌تر از سایر اتاق‌ها و همچنین یک سرویس بهداشتی مجزا است. بهترین گزینه‌ها برای نور اتاق خواب، نور شرق و شمال است.

    اهمیت لابی ساختمان در طراحی داخلی فضای مسکونی

    در ساختمان‌های غیر ویلایی شروع احساس ما نسبت به یک فضای مسکونی قبل از ورودی خانه و در ورودی ساختمان شکل می‌گیرد. لابی یکی از مهم‌ترین عناصر یک فضای ساختمانی است که علاوه بر ورود، خروج شخص را نیز در برمی‌گیرد. اینکه ساختمان مختص یک هتل باشد یا یک دفتر اداری و یا مسکونی فرقی نمی‌کند. لابی محلی است که اولین تأثیر را بر شخص وارد شده به آن ساختمان خواهد گذاشت. نحوه‌ی چیدمان و طراحی لابی بسیار حائز اهمیت است و به‌هیچ‌عنوان نباید به‌آسانی از آن عبور کرد. نورپردازی، مبلمان، طراحی درب ورودی و … از مواردی است که هنگام طراحی و ساخت فضای لابی باید به آن توجه داشت.

    5/5 - (2 امتیاز)

    سؤالات متداول:

    در طراحی فضاهای مسکونی باید مواردی مثل تفکیک فضای عمومی و خصوصی اهمیت بسیاری دارد و باید به آن توجه ویژه‌ای داشت

    به طور کلی فضای مسکونی از قسمت‌های ورودی، آشپزخانه، اتاق غذاخوری، سرویس بهداشتی، اتاق نشیمن، اتاق‌خواب، پذیرایی و… تشکیل‌شده است.

    همه فضاها کاربردی و مهم هستند، برخلاف تفکر عام، اهمیت فضاهای منفی و مثبت با یکدیگر برابر است.

    ورودی فضاهای مسکونی بسیار مهم است و می‌تواند با المان‌های دکوراتیو و فرمی متفاوتی طراحی‌شده و تأثیرگذار باشد.

    فضای خصوصی، فضاهای مخصوص افرادی است که در خانه زندگی می‌کنند.

    5/5 - (2 امتیاز)